Vår ekspert på nettverk gjennom 25 år – bli kjent med Stein Helge

Stein Helge Berge elsker å dykke ned i nettverkstekniske problemstillinger som er uforståelig for de fleste av oss. Med stort engasjement har han sørget for stabile, raske og sikre nettverk for kundene våre helt siden 1997. Når den faglige interessen er så stor, blir IT en livsstil – både jobb og hobby.

Vi har tatt en prat med Stein Helge, en av våre mest dedikerte ansatte. Han har jobbet i UNIC i hele 25 år, altså nesten siden starten, og trives fortsatt med å dykke ned i alt som har med nettverk å gjøre.

På bildet over kan du se at han er i gang med å sette opp nytt nettverk for en kunde, med brannmur fra Cisco og switch og trådløst fra Ubiquiti – to av hans favoritter. La oss bli litt bedre kjent med ham. 

Hei, Stein Helge! Kan du fortelle litt om hvem du er og hvordan du havnet i UNIC?

Det er så lenge siden at jeg husker nesten ikke… Det var vel i 1997, da jobbet jeg i MBS Fjerndata som hadde lokaler i nærheten. En tidligere ansatt i UNIC anbefalte meg for Yngve, og siden det har jeg vært her.

Før det var jeg snekker, men ble sykemeldt på grunn av diverse allergier. Da begynte jeg med data på fritiden, og jobbet beinhardt for å jobbe meg opp. Jeg begynte med Novell, nettverket som var den gangen. Det var starten på alt.

Ellers kommer jeg «fra bøgda», altså Flåbygd, har to barn og nettverk er stort sett det jeg driver med.

Hvordan ser en vanlig arbeidsdag ut?

Det er å stå opp om morgenen og sjekke litt forskjellige ting, for eksempel nettverkene rundt omkring hos kundene våre. Jeg reiser også ut til kunder hvis det er noe, eventuelt for å levere nye ting. Det er forskjellige oppgaver hver dag. Ingen dag er lik.

Hva liker du best å jobbe med? Hva interesserer du deg mest for faglig?

Nettverk, brannmurer, switcher, og trådløst er det mye av nå – det har jo blitt populært. Det er det jeg i hovedsak driver med, det andre blir bare «påfyll».

Jeg begynte jo med Novell, og da var det «BorderManager» som gjaldt. Det var den første brannmuren jeg jobbet med. Det var en svær server – det var ikke noen bokser eller noe – det var en server og et ADSL-modem.

Husker også jeg satt opp disker på Rafnes. Det er helt latterlig å tenke på i dag. Jeg og Yngve tenkte at «så mye lagringsplass kommer vi aldri til å få bruk for». Det var vel 75 GB eller noe sånt. Nå får du jo 500 GB på en MicroSD-brikke som er like stor som lillefingeren din. Husker det var flere rack bortover med disker.

Da jeg jobbet på Hydro Data var bare backup-enheten som stod i kjelleren 12 meter lang og kanskje to og en halv meter høy og tre meter bred. Her var det flere hundre backup-taper på rundt 2-300 MB, og en robot som gikk og hentet de. Diskene var vannavkjølte og ble fraktet på europaller – så store var de. Selve hjernen, prosessoren, hadde sitt eget hus. Her ble trådene patchet manuelt.

Det var en annen maskin som stod der også, tror det var IBM OS/2. Den stod på gulvet i hjørnet, så du nesten ikke så den engang. Den var jo hundre ganger raskere enn den monstermaskinen som stod i kjelleren. Og tenk bare på hvor kraftig mobiltelefonene er nå.

Det er moro at det har skjedd så mye siden den tid.

Og hva liker du å gjøre på fritiden?

Jeg har hatt et oppussingsprosjekt i garasjen den siste tiden, men det er jo kortvarig. Jeg har jo jobben som hobby, så det blir mye testing, fomling og leking med data, nettverk og sånt. Det er det jeg driver mest med, både på dagtid og kveldstid.

Jeg tar også en del oppdateringer hos kunder på kveldstid, fordi det ikke er mulig å gjøre det på dagen når folk er på jobb. Da sitter jeg hjemme og sjekker alle nettverkene rundt omkring.

Det har heldigvis blitt lettere nå som jeg kan gjøre det via de verktøyene vi har med webgrensesnitt. Før måtte jeg logge meg på hver eneste enhet, laste ned og installere på hver eneste lille duppeditt – det ble mye arbeid.

Det er mye lettere i dag hvor du kan installere på et klikk. Men det er klart at når det er flere hundre enheter, så blir det jo litt jobb ut av det likevel.

Hva er det beste med å jobbe i UNIC?

Det er jo jobben for det første, også er det jo alle folka her – de er jo kjempekule alle sammen. Hvis ikke så hadde jeg ikke giddet å være her. Så det er veldig bra arbeidsmiljø her.

Vi jobber stort sett mye for oss selv, siden fagområdene er så spesialiserte, men jeg synes også det er veldig hyggelig når vi jobber sammen.  

Har du noen tips til de som vurderer å studere eller jobbe innen IT?

Jobb med det du er interessert i. Det er mye innen IT som er helt uinteressant også for min del. IT er jo ikke bare IT – det er mye forskjellig. 

IT er jo alt fra å programmere mobiltelefoner til alarmer og kameraer. Så du må finne din nisje. Du kan jo ikke kunne alt – det er helt umulig. Du kan selvfølgelig kunne litt om forskjellige ting, men å gå i dybden på alt går ikke an.

Derfor må du finne det du liker. Liker du å programmere, så må du gjøre det. Liker du nettverk, må du jobbe med det.

Det er derfor jeg har jobbet med nettverk helt siden jeg begynte her.

Takk, Stein Helge! Vi er heldige som har en så dedikert, hyggelig og engasjert kollega som deg. Vi er glade for at du liker å sette deg inn i alt det nye som kommer, så kan vi heller lære av deg. Du er jo vår nettverksekspert!

Har du fått med deg disse sakene?

Prøv deg frem med spørringer i Copilot

Distrahert av Copilot, din daglige KI-hjelper? Det er fort gjort å rote seg bort ved bruk av KI-assistenter. Her får du noen tips som gjør det enklere å komme i gang.

Nye Planner er enda enklere å ta i bruk

Microsoft Planner i Teams har fått nytt design, ny funksjonalitet og ny logo. Nå kan du enklere få oversikt over både personlige og delte oppgaver på ett sted – uten å forlate Teams!

Vi sikrer din digitale hverdag

Alt bedriften din trenger samlet på ett sted, så du kan fokusere på å få jobben din gjort. Vi leverer komplette IT-løsninger for små og mellomstore bedrifter.

Bestill en tilleggstjeneste

Fyll inn skjemaet nedenfor, så vil vi ta kontakt med deg for et uforpliktende tilbud.

Bestill UNIC Privat sky

Fyll inn skjemaet nedenfor, så vil vi ta kontakt med deg for et uforpliktende tilbud.

Bestill UNIC Sky

Fyll inn skjemaet nedenfor, så vil vi ta kontakt med deg for et uforpliktende tilbud.

Bestill UNIC Hybrid

Fyll inn skjemaet nedenfor, så vil vi ta kontakt med deg for et uforpliktende tilbud.

Hva kan vi gjøre for deg?

Meld en sak til vår brukerstøtte

Trenger du hjelp?