Følg rådet fra NSM: «Rust opp»

Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) har gitt ut en ny rapport om det digitale risikobildet i Norge. Denne gir verdifull innsikt i hvilke sikkerhetstrusler du bør være obs på, og hva som kan gjøres for å beskytte bedriften din. Her kan du lese våre anbefalinger.

Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) har nylig utgitt rapporten Nasjonalt digitalt risikobilde 2022. Denne peker på et endret risikobilde med stadig flere cyberangrep rettet mot norske virksomheter.

Vi blir hele tiden påvirket av den sikkerhetspolitiske situasjonen i Europa. Når flere og flere systemer flyttes over landegrensene, blir vi mer sårbare for hendelser utenfor vår kontroll som påvirker tilgjengeligheten til datasystemene. Da kan det være ekstra nyttig å ha en lokal sikkerhetskopi i et datasenter i nærheten.

Ifølge NSM har særlig tre typer virksomheter blitt utsatt for cyberangrep det siste året: teknologibedrifter, forskning og utvikling og offentlige forvaltningsorganer.

Selv om du ikke jobber innen en av disse bransjene, er risikoen for dataangrep likevel større i dag enn den har vært tidligere.

Et angrep kan ha utilsiktede konsekvenser

Målrettede angrep mot for eksempel Ukraina kan få utilsiktede konsekvenser for virksomheter i Norge. Et eksempel på dette er NotPetya-angrepet fra 2017, som også NSM viser til i sin rapport. Dette angrepet fikk konsekvenser for hele 65 land, og 49.000 datasystemer. Det regnes som historiens mest ødeleggende cyberangrep.

Selv om et angrep ikke er direkte rettet mot din bedrift, kan du altså bli rammet likevel.

Det beste du kan gjøre er dermed å planlegge hva du skal gjøre hvis bedriften din blir angrepet, gjøre nødvendige sikkerhetstiltak og sørge for å ha mulighet til å gjenopprette data. Det skal ikke så mye til for å øke sikkerheten betraktelig.

Mange norske bedrifter er rammet

Ifølge NHO sin undersøkelse fra januar 2022 hadde hele 1 av 5 bedrifter blitt rammet av et dataangrep i løpet av de siste 12 månedene. For bedrifter med over 50 ansatte var andelen 35 prosent, mens for bedrifter med 11-49 ansatte var andelen 20 prosent. 9 prosent av bedriftene med færre enn 9 ansatte hadde blitt rammet.

I tillegg viste denne undersøkelsen at 1 av 10 bedrifter så på digitale trusler som ikke eksisterende.

Dette illustrerer hvor krevende det er å holde oversikt over alle sikkerhetstruslene som finnes i dagens digitale hverdag. Mange norske bedrifter rammes, men fortsatt er det lett å tenke «det skjer ikke meg».

Rust opp

NSM sin klare oppfordring er å ruste opp, og at gode forebyggende tiltak virker. Selv om det har vært en økning i antall forsøk på kompromitteringer i 2022, er andelen vellykkede angrep lavere enn samme periode i 2021. Ifølge NSM kan dette blant annet skyldes et økt fokus på cybersikkerhet og forebyggende tiltak.

Vi har tatt en prat med Yngve Nikolaisen, daglig leder i UNIC, om hva han mener du kan gjøre for å beskytte bedriften din:

«Det er særlig tre hovedområder du bør fokusere på når du skal sikre bedriften mot et økende trusselbilde: for det første sikring av fysiske enheter mot hackerangrep, for det andre sikring av programvare mot trusler gjennom e-post og skadelig kode, og for det tredje gjenoppretting etter skade.

Uansett hva som skjer, vil en sikkerhetskopi være siste skanse. Det enkleste er derfor å begynne med en god backup-løsning – da vil dataene dine alltid være tilgjengelig for gjenoppretting.»

En god backup-løsning kan være redningen

Når du velger backup-løsning er det lurt å tenke på hvor dataene dine er lagret. I en krisesituasjon vil det være enklere å få tak i dataene dine når datasenteret er i fysisk nærhet, sammenliknet med utenlandske datasentre.

Vurder også behovet for oppdatert informasjon og oppfølging i en stressende situasjon der du har blitt utsatt for et dataangrep. Det kan være enklere å få hjelp hvis du benytter en lokal IT-leverandør som kommuniserer på samme språk og i samme tidssone.

Hvis du tidligere har vurdert å øke sikkerheten i din bedrift, men ikke har prioritert det, er altså tiden inne for å gjøre noe med det nå. Vi oppfordrer alle til å gjøre nødvendige sikkerhetstiltak før det er for sent.

Som Yngve anbefaler, vil det å sørge for en god backup-løsning være en god start.

Følg med på bloggen de neste ukene for flere tips om hvordan du kan øke sikkerheten i bedriften din – eller kontakt oss allerede i dag for en prat.

Har du fått med deg disse sakene?

Hvorfor velge nettverk av oss?

Vi hjelper deg med å bytte ut hele nettverket hvis du er i ferd med å skifte linjeleverandør, bytte gammel brannmur eller andre fysiske enheter. Det er en stor fordel å se hele nettverksløsningen under ett.

Utskrift i Windows 11

Er du lei av å kjempe med printeren når du skal skrive ut et dokument, for eksempel fra en bestemt printer eller i svart-hvitt? Lurer du på hvordan du kan lagre en nettside som PDF? Vi hjelper deg!

Hva er AI eller KI? 

KI-begrepet ble første gang brukt på 50-tallet i USA. Siden den gangen har både optimisme og utfordringer preget KI-forskningen. KI og AI er det samme – på norsk kunstig intelligens, og på engelsk artificial intelligence. Men hva er det egentlig?

Vi sikrer din digitale hverdag

Alt bedriften din trenger samlet på ett sted, så du kan fokusere på å få jobben din gjort. Vi leverer komplette IT-løsninger for små og mellomstore bedrifter.

Bestill en tilleggstjeneste

Fyll inn skjemaet nedenfor, så vil vi ta kontakt med deg for et uforpliktende tilbud.

Bestill UNIC Privat sky

Fyll inn skjemaet nedenfor, så vil vi ta kontakt med deg for et uforpliktende tilbud.

Bestill UNIC Sky

Fyll inn skjemaet nedenfor, så vil vi ta kontakt med deg for et uforpliktende tilbud.

Bestill UNIC Hybrid

Fyll inn skjemaet nedenfor, så vil vi ta kontakt med deg for et uforpliktende tilbud.

Hva kan vi gjøre for deg?

Meld en sak til vår brukerstøtte

Trenger du hjelp?