EnglishFinnishNorwegian
EnglishFinnishNorwegian

Blogg

Hva er DMARC, DKIM og SPF?

Sikring av domenet er en viktig del av e-postsikkerheten i en bedrift. Ved hjelp av DMARC, SPF og DKIM kan vi redusere sannsynligheten for at avsenderadressen din blir forfalsket. Slik unngår du at e-post fra bedriften din blir misbrukt i svindel.

DMARC, SPF og DKIM er metoder som har til formål å sikre at mottakeren av en e-post lettere kan vurdere om denne er fra riktig avsender. På denne måten kan man beskytte domenet fra å bli misbrukt til phishing («nettfiske») og andre svindelmetoder.

Dette skjer automatisk basert på sikkerhetsinnstillinger knyttet til domenet – det er altså ingen subjektiv, menneskelig vurdering av e-posten på dette nivået. Det er derfor svært viktig at disse innstillingene er satt opp på riktig måte.

Hvis man overser dette viktige sikkerhetsområdet, eller setter det opp feil, kan man risikere at e-post fra bedriftens domene blir misbrukt i svindel-e-post eller at en legitim e-post havner i spamfilteret hos mottakeren.

Hva er et domene?

Kort forklart er et domene et unikt navn som viser til bedriftens internettadresse. Ifølge Store norske leksikon kommer ordet fra det franske ordet «domaine», som igjen kommer fra det latinske ordet for «herredømme». Vi kan altså si at et domene er bedriftens eget område på internett.

En enkel måte å finne en bedrifts domene på, er å se på det som kommer etter alfakrøllen i e-postadressen: navn@unic.no – her vil unic.no være vårt domene.

Hvordan sikre et domene?

Ved hjelp av standardene DMARC, SPF og DKIM er det mulig å sette regler for hvilke e-poster som skal godkjennes som legitime, hvordan dette gjøres, og hva som skal skje dersom e-posten avvises. 

DMARC: Domain-based Message Authentication, Reporting, and Conformance

DMARC gjør det mulig å spesifisere hva som skal gjøres med e-post som ikke godkjennes – for eksempel overvåkes, flyttes til spamfilteret eller avvises. Hva som skal til for å godkjenne e-posten bestemmes av metodene SPF og/eller DKIM.

SPF: Sender Policy Framework

SPF er en metode som brukes av mottakeren for å sjekke om IP-adressen til avsenderen er autorisert for å sende e-post fra dette domenet. Det er altså mulig å «kunngjøre» hvilke e-post-servere som har lov til å sende ut e-post på vegne av bedriften. Hvis mottakeren ikke gjenkjenner IP-adressen, kan e-posten stoppes.

DKIM: Domain Keys Identified Mail

Enkelt forklart gjør DKIM at en e-post fra bedriftens domene inneholder en digital signatur som fungerer som et bevis på at denne e-posten kommer fra en legitim avsender. Hvis e-post-serveren til mottakeren ikke gjenkjenner denne signaturen, vil e-posten kunne bli stanset.

Hvorfor er det viktig å sikre bedriftens domene?

Det er flere fordeler ved å sørge for riktige sikkerhetsinnstillinger knyttet til bedriftens domene:

Hvis du ikke føler deg trygg på å sette opp disse sikkerhetsmekanismene selv, hjelper vi deg gjerne med å sikre domenet til bedriften din. 

Vil du lese mer om DMARC, SPF og DKIM?

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email

Har du fått med deg disse sakene?

Backup av Microsoft 365

Backup av Microsoft 365 – hvorfor?

Selv om flere og flere tjenester flyttes til skyen, er det fortsatt nødvendig med en ordentlig backup-løsning. Det kan være fristende å droppe merkostnadene ved å ha en jevnlig sikkerhetskopi, men denne kan være gull verdt hvis uhellet først er ute.

Fornøyde kunder og allsidig problemløsning – bli kjent med Geir

Geir har bidratt til god kundeservice og fornøyde kunder i 25 år. Han er den av oss som er oftest ute hos kundene våre, og har verdifull erfaring med å hjelpe til der det trengs. Med solid teknisk kompetanse løser han det meste – det er bare å spørre, så gjør han sitt beste for å hjelpe deg.

Vi sikrer din digitale hverdag

Alt bedriften din trenger samlet på ett sted, så du kan fokusere på å få jobben din gjort. Vi leverer komplette IT-løsninger for små og mellomstore bedrifter.

Gratis e-bok

Hvordan kan du beskytte bedriftens data i sommer?

Bestill en tilleggstjeneste

Fyll inn skjemaet nedenfor, så vil vi ta kontakt med deg for et uforpliktende tilbud.

Bestill UNIC Privat sky

Fyll inn skjemaet nedenfor, så vil vi ta kontakt med deg for et uforpliktende tilbud.

Bestill UNIC Sky

Fyll inn skjemaet nedenfor, så vil vi ta kontakt med deg for et uforpliktende tilbud.

Bestill UNIC Hybrid

Fyll inn skjemaet nedenfor, så vil vi ta kontakt med deg for et uforpliktende tilbud.

Send oss en melding

Hva kan vi gjøre for deg?

Meld en sak til vår brukerstøtte

Trenger du hjelp?