Har du god nok kontroll på domenet ditt?

Domenet er selve masternøkkelen til bedriftens tilstedeværelse på internett. Derfor er det ekstra viktig å være sikker på at du har eierskap til domenet ditt, og at brukerkontoen din er tilstrekkelig sikret.

Mange er ikke klar over hvor viktig domenet er for en bedrift. Et domene er et unikt navn som viser til bedriftens adresse på internett. Dette brukes også for å verifisere at bedriftens nettside og e-postadresse er ekte. 

Forrige uke ble 300.000 brukernavn og passord lekket etter et datainnbrudd hos Domeneshop. Dette gjaldt kun e-postbrukere, men det viser hvor viktig det er å ha tilstrekkelig sikkerhet på viktige brukerkontoer.

Hvis uvedkommende får tilgang til administrasjon av domenet ditt, kan du risikere at din adresse blir brukt til svindel. Bedriftens navn og nettadresse kan for eksempel bli brukt til å sette opp en falsk nettside som blir brukt i phishing-angrep eller sprer virus. Siden domenet er hacket, vil nettsiden se helt ekte ut. Det kan skade både bedriftens omdømme og troverdighet.

I tillegg kan du miste kontroll over viktige aspekter ved bedriftens digitale tilstedeværelse. Et domene brukes også i forbindelse med e-post og for å knytte brukerkontoen din til andre tjenester.

Her kan du lese mer om hvorfor sikring av domenet med DMARC, DKIM og SPF er viktig for e-postsikkerheten i en bedrift

Har du eierskap til domenet ditt?

Det kan være fort gjort å miste oversikten over hvem som eier domenet til bedriften. Kanskje ble det benyttet et reklamebyrå for å opprette bedriftens nettside for mange år siden, og disse har fortsatt eierskap til domenenavnet?

Eller kanskje en tidligere ansatt med teknisk kompetanse satt opp nettsiden før vedkommende sluttet? Er domenet registrert hos en tidligere IT-leverandør, hvor domenet rett og slett har blitt glemt i løpet av årene?

Uansett hva årsaken er, kan det være lurt å dobbeltsjekke at du faktisk har eierskap til domenet ditt. Det er selve adressen din på internett, og er svært viktig.

Et norsk domenenavn, for eksempel unic.no, er koblet til virksomhetens organisasjonsnummer. Dette er igjen koblet til Norid, som er registeret for norske domenenavn.  

Du kan sjekke hvem som eier et norsk domenenavn på nettsidene til Norid. For andre domenenavn kan du benytte for eksempel nettsiden «Who Is». På disse sidene finner du også kontaktinformasjon til eieren.

Prosessen med å overføre eierskap kan være tung og tidkrevende. Ved konflikt kan du sende en formell klage til Norid, og du risikerer at eierskapet aldri overføres. Det beste er derfor å sørge for en ryddig prosess fra starten av.

Husk å sikre brukerkontoen din

For å sikre at ikke uvedkommende får tilgang til administrasjon av domenenavnet ditt, er det viktig å sikre kontoen din. Vi anbefaler sterkt at du benytter tofaktorautentisering, som betyr at du må bekrefte identiteten din ved hjelp av en engangskode i tillegg til brukernavn og passord.

Hvis leverandøren av domenenavn skulle bli hacket, og passord blir lekket, vil du likevel være beskyttet mot angrep hvis det kreves en engangskode for å logge på.

Her kan du lese mer om hvordan du kan beskytte kontoen din med et sterkt passord

Vi hjelper deg!

Hos oss er administrasjon og sikring av domener inkludert i pakkene «Ekstra sikker», både i UNIC Sky og UNIC Hybrid. Vi kan også bistå i prosessen med å undersøke hvem som har eierskap til domenet ditt, og hvordan du kan sikre at ikke uvedkommende får tilgang.

Ta kontakt med oss for en uformell prat.

Har du fått med deg disse sakene?

Prøv deg frem med spørringer i Copilot

Distrahert av Copilot, din daglige KI-hjelper? Det er fort gjort å rote seg bort ved bruk av KI-assistenter. Her får du noen tips som gjør det enklere å komme i gang.

Nye Planner er enda enklere å ta i bruk

Microsoft Planner i Teams har fått nytt design, ny funksjonalitet og ny logo. Nå kan du enklere få oversikt over både personlige og delte oppgaver på ett sted – uten å forlate Teams!

Vi sikrer din digitale hverdag

Alt bedriften din trenger samlet på ett sted, så du kan fokusere på å få jobben din gjort. Vi leverer komplette IT-løsninger for små og mellomstore bedrifter.

Bestill en tilleggstjeneste

Fyll inn skjemaet nedenfor, så vil vi ta kontakt med deg for et uforpliktende tilbud.

Bestill UNIC Privat sky

Fyll inn skjemaet nedenfor, så vil vi ta kontakt med deg for et uforpliktende tilbud.

Bestill UNIC Sky

Fyll inn skjemaet nedenfor, så vil vi ta kontakt med deg for et uforpliktende tilbud.

Bestill UNIC Hybrid

Fyll inn skjemaet nedenfor, så vil vi ta kontakt med deg for et uforpliktende tilbud.

Hva kan vi gjøre for deg?

Meld en sak til vår brukerstøtte

Trenger du hjelp?