3 tiltak for å forebygge risiko i mindre bedrifter

Du ønsker å ta vare på dataene dine, men ressursene strekker ikke til. Hvorfor skal du betale for noe du kanskje ikke trenger? Og dessuten – du har ikke tid. Du vet det er lurt, men kanskje det kan vente til i morgen? Kjenner du deg igjen i dette? Da bør du lese videre.

Vi skjønner godt at det kan være vanskelig å sette av både tid og ressurser til IT-sikkerhet, spesielt når det kreves fagkunnskap for å vurdere risiko og tiltak. Hvis du først skal investere i noe, vil du jo være sikker på at du får noe igjen for pengene.

Dette kan være særlig utfordrende for små og mellomstore bedrifter som ikke har økonomi til å investere i tilstrekkelig digital sikkerhet.

…men har du tenkt på at dataene dine er bedriftens viktigste ressurs?

Konsekvensene av å miste all kundedata og historikk, i tillegg til nedetid på systemene dine kan være katastrofale. Ved å investere i god IT-sikkerhet kan du forebygge dette – og dermed spare både tid og penger.

Det er ikke et spørsmål om hvis, men når. Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) sin anbefaling er å ruste opp, ta forholdsregler og oppføre seg som om et dataangrep vil skje.

Her får du tre enkle tiltak du kan gjøre allerede i dag for å beskytte bedriften din.

1. Bruk tofaktorautentisering og sterke passord

Dette er kanskje det enkleste du kan gjøre, som også vil øke sikkerheten betydelig. En av de største truslene mot IT-sikkerheten er bruk av usikre passord. I tillegg til å lage sterkere passord, bør du benytte totrinnsbekreftelse.

Les mer om hvordan du lager sterke passord her

Se også tiltak 2.6.7 i NSM sine Grunnprinsipper for IKT-sikkerhet

2. Del inn nettverket i mindre soner med tilstrekkelig sikkerhet

NSM skriver i rapporten «Nasjonalt digitalt risikobilde 2022» at et av de mest utbredte angrepene er løsepengevirus, og at små og mellomstore bedrifter er særlig utsatt. Denne typen virus forsøker å spre seg fra maskin til maskin i bedriftens nettverk for å være mest effektiv.

NSM anbefaler derfor at du deler inn bedriftens nettverk i mindre soner, med tilstrekkelige sikkerhetsmekanismer mellom disse. Se tiltak 2.2.3 i Grunnprinsipper for IKT-sikkerhet. 

Vi har lang erfaring med å sikre nettverk, og hjelper deg gjerne med å dele opp nettverket ditt. Du kan lese mer om sikring av nettverk her.

3. Vær sikker på at du kan gjenopprette data

Det viktigste du kan gjøre er å etablere en god backup-løsning. Det sikrer at dataene dine alltid er tilgjengelige hvis noe skulle skje. Har du slettet en fil ved en feiltakelse eller blitt utsatt for et løsepengevirus? Eller har det skjedd tekniske feil i lagringen hos Microsoft?

Alt dette har vi sett eksempler på, og da er det sikkerhetskopien som har reddet dagen.

Ved å ha en kopi av dataene dine i vårt datasenter i Skien, vil du alltid være sikret hvis noe skulle skje – enten det er politisk uro, klimaendringer eller andre uforutsette hendelser som påvirker tilgjengeligheten til utenlandske tjenester.

Det gjelder også all data som er lagret i Microsoft 365-skyen, det vil si Teams, e-post, dokumenter i OneNote og SharePoint. Vi har tidligere skrevet om hvorfor det er nødvendig med backup av Microsoft 365.

Å etablere evne til gjenoppretting av data er også et av tiltakene som NSM anbefaler. Se tiltak 2.9 i Grunnprinsipper for IKT-sikkerhet.

Ønsker du hjelp til vurderingen av hvilke tiltak som passer for din bedrift? Eller er du klar for å sikre dataene dine allerede i dag?

Har du fått med deg disse sakene?

Utskrift i Windows 11

Er du lei av å kjempe med printeren når du skal skrive ut et dokument, for eksempel fra en bestemt printer eller i svart-hvitt? Lurer du på hvordan du kan lagre en nettside som PDF? Vi hjelper deg!

Hva er AI eller KI? 

KI-begrepet ble første gang brukt på 50-tallet i USA. Siden den gangen har både optimisme og utfordringer preget KI-forskningen. KI og AI er det samme – på norsk kunstig intelligens, og på engelsk artificial intelligence. Men hva er det egentlig?

Vi sikrer din digitale hverdag

Alt bedriften din trenger samlet på ett sted, så du kan fokusere på å få jobben din gjort. Vi leverer komplette IT-løsninger for små og mellomstore bedrifter.

Bestill en tilleggstjeneste

Fyll inn skjemaet nedenfor, så vil vi ta kontakt med deg for et uforpliktende tilbud.

Bestill UNIC Privat sky

Fyll inn skjemaet nedenfor, så vil vi ta kontakt med deg for et uforpliktende tilbud.

Bestill UNIC Sky

Fyll inn skjemaet nedenfor, så vil vi ta kontakt med deg for et uforpliktende tilbud.

Bestill UNIC Hybrid

Fyll inn skjemaet nedenfor, så vil vi ta kontakt med deg for et uforpliktende tilbud.

Hva kan vi gjøre for deg?

Meld en sak til vår brukerstøtte

Trenger du hjelp?