Hvordan ta skjermbilde på PC?

Ved å ta skjermbilde eller screenshot på PC-en kan du enkelt dele informasjon med kollegaer og andre, for eksempel i Teams. Vi viser deg hvordan du kan ta bilde av skjermen med utklippsverktøyet i Windows 10 og 11.

Utklippsverktøyet i Windows gir deg mange muligheter for å ta bilde av hele eller deler av skjermen og tilpasse bildene slik du ønsker.

Fremgangsmåten kan variere noe mellom Windows 10 og 11, men vi gir deg hovedpunktene. Er du usikker på hva du skal gjøre? Prøv deg frem!

Bruk utklippsverktøyet

I Windows 10 heter dette verktøyet «Klipp og tegn», mens det i Windows 11 har gått tilbake til det opprinnelige navnet «Utklippsverktøy». 

Trykk på Start-knappen eller søkefeltet og skriv inn «utklippsverktøy» («Snipping Tool» på engelsk) eller «Klipp og tegn». Dette programmet følger med Windows som standard, og blir automatisk installert.

Når du har åpnet programmet, kan du enten trykke på knappen «+ Nytt» for å ta et nytt skjermbilde med en gang, eller trykke hurtigtastene Windows + Shift + S.

Skjermen blir grå, og du kan bruke musepekeren for å markere området du ønsker å ta bilde av.

Velg hvordan du tar bildet

I utklippsverktøyet kan du velge mellom fire ulike moduler. Disse endrer hvordan du tar skjermbildet – for eksempel et valgt utsnitt, et bestemt vindu eller hele skjermen.

Ta skjermbilde med forsinkelse

Hvis du ønsker å utsette skjermbildet, som en selvutløser, kan du velge å starte klippet etter 3, 5 eller 10 sekunder.

Dette er veldig kjekt hvis du for eksempel skal ta bilde av noe som kun er synlig hvis du holder musepekeren over eller trykker på en knapp, som menyen i dette eksempelet.

Du kan også benytte hurtigtasten Windows + Shift + S i et slikt tilfelle.

Tilpass skjermbildet

Etter at du har tatt skjermbildet, vil du få muligheten til å tilpasse bildet slik du ønsker.

Du kan nå markere, tegne og beskjære skjermbildet ved å trykke på ikonene i menyen øverst. Ved å bruke linjalen kan du enkelt lage rette streker for å markere tekst eller fokusområder.

Hvis du benyttet hurtigtasten Windows + Shift + S for å ta skjermbildet, vil det komme opp en meldingsboks nederst i høyre hjørne på skjermen. Trykk på denne for å redigere skjermbildet.

Kopier og lim inn skjermbilder

Etter at du har tatt skjermbildet, vil det automatisk bli kopiert til utklippstavlen din. Du kan også kopiere bildet manuelt ved å trykke på Ctrl + C på tastaturet mens du har vinduet for utklippsverktøyet åpent.

For å lime inn bildet kan du trykke Ctrl + V. Skjermbildene kan limes inn i en melding i Teams, i en e-post, Word, OneNote og andre steder du måtte ønske.

Hvis du foretrekker å bruke musetastene, kan du høyreklikke og velge kopier eller lim inn fra menyen.  

Du kan se hele utklippstavlen med historikken over skjermbilder og kopiert tekst ved å trykke på Windows + V. Her kan du lime inn tekst og bilder ved å trykke på en av boksene.

Hvor blir skjermbilder lagret?

I Windows 11 lagres skjermbildene automatisk i Skjermbilder-mappen i Bilder-mappen. Du finner denne i filutforskeren.

Hvis bildene ikke lagres automatisk, må du huske å lagre skjermbildene manuelt ved hjelp av lagre-knappen øverst til høyre i utklippsverktøyet. Bildet lagres da i Nedlastinger-mappen eller en annen valgt mappe. 

Selv om du ikke lagrer skjermbildene, kan du fortsatt kopiere og lime inn fra utklippstavlen. 

Hvordan bruke Print Screen-knappen til å ta skjermbilder?

I Windows 10 kan du trykke på Print Screen-knappen for å ta bilde av hele skjermen. Hvis du har to skjermer, vil det bli tatt bilde av begge samtidig.

Du finner denne knappen øverst til høyre på tastaturet, og du må kanskje holde nede Function-knappen (Fn) samtidig for å aktivere knappen.  

Hvis du ønsker å bruke Print Screen-knappen for å ta skjermbilder i Windows 11, må du skru dette på i innstillingene.

Gå til Innstillinger > Tilgjengelighet > Tastatur > Skjermtastatur, tilgangstaser og Print Screen. Her finner du valget om å bruke Print Screen-knappen til å åpne skjermklipping.

Når dette er skrudd på, vil Print Screen-knappen på tastaturet ta deg rett til utklippsverktøyet, på samme måte som hvis du trykker Windows + Shift + S.

Lykke til!

Har du fått med deg disse sakene?

Prøv deg frem med spørringer i Copilot

Distrahert av Copilot, din daglige KI-hjelper? Det er fort gjort å rote seg bort ved bruk av KI-assistenter. Her får du noen tips som gjør det enklere å komme i gang.

Nye Planner er enda enklere å ta i bruk

Microsoft Planner i Teams har fått nytt design, ny funksjonalitet og ny logo. Nå kan du enklere få oversikt over både personlige og delte oppgaver på ett sted – uten å forlate Teams!

Vi sikrer din digitale hverdag

Alt bedriften din trenger samlet på ett sted, så du kan fokusere på å få jobben din gjort. Vi leverer komplette IT-løsninger for små og mellomstore bedrifter.

Bestill en tilleggstjeneste

Fyll inn skjemaet nedenfor, så vil vi ta kontakt med deg for et uforpliktende tilbud.

Bestill UNIC Privat sky

Fyll inn skjemaet nedenfor, så vil vi ta kontakt med deg for et uforpliktende tilbud.

Bestill UNIC Sky

Fyll inn skjemaet nedenfor, så vil vi ta kontakt med deg for et uforpliktende tilbud.

Bestill UNIC Hybrid

Fyll inn skjemaet nedenfor, så vil vi ta kontakt med deg for et uforpliktende tilbud.

Hva kan vi gjøre for deg?

Meld en sak til vår brukerstøtte

Trenger du hjelp?