Hvor tilgjengelige er dataene dine?

Er bedriften din godt nok rustet hvis dataene dine blir utilgjengelige? Komplekse datasystemer, politisk uro og klimaendringer kan få utilsiktede konsekvenser for tilgangen til data. Vi viser deg hvorfor en lokal sikkerhetskopi kan være en lur investering.

Vi utfordrer deg til å ta en uformell test – hvor lenge klarer du å jobbe uten datasystemene og filene dine? Uten historikken i innboksen, dokumenter i skyen, kalenderen og kontaktlisten din?

Vi gjetter at det ikke tar lang tid før du får problemer. 

Vi lever i en usikker tid, også digitalt. Ifølge NSM sin rapport er risikoen for dataangrep mot norske virksomheter større nå enn tidligere. Komplekse og uoversiktlige verdikjeder, politisk uro og klimaendringer kan påvirke tilgjengeligheten til data. 

Tilgang til data er avgjørende

Før i tiden måtte alle datasystemer ha en manuell kriseløsning – for eksempel penn og papir. I dag er vi så avhengige av tilgang til data at virksomheter risikerer å måtte stenge dørene på grunn av mangel på kontroll hvis systemene er nede.

De fleste mindre bedrifter klarer seg uten tilgang til data i noen timer, men hadde du klart deg uten dataene dine i to-tre uker?

I UNIC har vi et stort fokus på sikring av data i alle ledd. Vi har spurt Yngve, vår daglig leder, om hva du kan gjøre for å sikre bedriften din og hvorfor en lokal sikkerhetskopi er så viktig.  

Hva kan bedrifter gjøre for å sikre at data er tilgjengelige ved en eventuell krise?

– Når det gjelder risikoen for en upålitelig lokal internettlinje og nedetid, kan redundante internettlinjer være en god investering. En rimelig løsning vil være å sette opp en 4G/5G-ruter som en backup. Dette sikrer muligheten til å kommunisere, selv ved nedetid, så lenge øvrig infrastruktur er tilgjengelig.

Hvis det oppstår en krise som gjelder tilgjengelighet til de globale systemene, vil en lokal sikkerhetskopi kunne bidra til at du kan få tilgang til data etter kort tid. Data lagret i skytjenester som OneDrive, SharePoint, Google Drive osv. krever gjerne global internettilgang. Du risikerer dermed å ikke få tilgang til dataene dine.

Har du etablert en backup i et lokalt datasenter, kan du ved en krise få gjenopprettet hele e-postboksen samt alle fildata du har lagret i skyen. Dette kan foregå til lokal PC eller til en annen lokal tjenesteleverandør.

Du kan til og med møte opp fysisk for å hente ut data. Det kan være vanskeligere hvis du er avhengig av de store aktørene i utlandet.

Les også: Backup av Microsoft 365 – hvorfor? | UNIC Nettverk AS

Vurder risikoen i din bedrift

Noen viktige spørsmål som du bør ta stilling til er:

  • Hvor stor er sannsynligheten for at skaden skjer?
  • Hvilke konsekvenser kan oppstå?
  • Hvilke tiltak kan redusere sannsynligheten for eller konsekvensene av en skade?

En lokal backup av alle data får du gjerne til en pris under hundre kroner per bruker per måned. Dette er en rimelig forsikring som reduserer konsekvensene betydelig.

Vi hjelper deg gjerne med vurderingen av hvilke tiltak du kan gjøre for å sikre bedriften din.

Har du fått med deg disse sakene?

Prøv deg frem med spørringer i Copilot

Distrahert av Copilot, din daglige KI-hjelper? Det er fort gjort å rote seg bort ved bruk av KI-assistenter. Her får du noen tips som gjør det enklere å komme i gang.

Nye Planner er enda enklere å ta i bruk

Microsoft Planner i Teams har fått nytt design, ny funksjonalitet og ny logo. Nå kan du enklere få oversikt over både personlige og delte oppgaver på ett sted – uten å forlate Teams!

Vi sikrer din digitale hverdag

Alt bedriften din trenger samlet på ett sted, så du kan fokusere på å få jobben din gjort. Vi leverer komplette IT-løsninger for små og mellomstore bedrifter.

Bestill en tilleggstjeneste

Fyll inn skjemaet nedenfor, så vil vi ta kontakt med deg for et uforpliktende tilbud.

Bestill UNIC Privat sky

Fyll inn skjemaet nedenfor, så vil vi ta kontakt med deg for et uforpliktende tilbud.

Bestill UNIC Sky

Fyll inn skjemaet nedenfor, så vil vi ta kontakt med deg for et uforpliktende tilbud.

Bestill UNIC Hybrid

Fyll inn skjemaet nedenfor, så vil vi ta kontakt med deg for et uforpliktende tilbud.

Hva kan vi gjøre for deg?

Meld en sak til vår brukerstøtte

Trenger du hjelp?