EnglishFinnishNorwegian
EnglishFinnishNorwegian

Blogg

Hva er VPN? Fordelene med «alltid på»-VPN

VPN står for «Virtual Private Network», som på norsk betyr virtuelt privat nettverk. Som ordet «privat» antyder, kan VPN brukes for å etablere en sikker forbindelse til bedriftens data og systemer. Det finnes flere typer VPN. Med «alltid på»-VPN kobler PC-en seg automatisk til VPN-tunnelen slik at du alltid kan jobbe sømløst og sikkert.

Hva er VPN?

Et virtuelt privat nettverk (VPN) brukes for å sikre kommunikasjonen mellom to eller flere punkter ved hjelp av kryptering. Dette kan for eksempel være kommunikasjon mellom ulike avdelingskontorer eller mellom en PC og et datasenter.

Hovedpoenget med VPN for bedrifter er å etablere en sikker forbindelse til bedriftens data og systemer, samtidig som denne kommunikasjonen holdes skjult for uvedkommende når du bruker internett. 

Ulike typer VPN

Privat VPN

Det finnes flere tjenester for privatpersoner der selskapet ruter all din trafikk via sine servere. På denne måten er kommunikasjonen din sikker fra uvedkommende når du bruker internett. 

I slike tilfeller brukes en VPN-tunnel der din private informasjon befinner seg inni en virtuell tunnel som går fra din private PC til en VPN-server, der den dekrypteres på andre siden.

Deretter sendes datatrafikken fra VPN-serveren til mottakeradressen på internett. For mottakeren vil det derfor se ut som at trafikken kommer fra serveren på andre siden av tunnelen.

VPN for bedrifter

Forutsetningen for denne typen VPN er at du har en VPN-klient installert på PC-en din. Her må du vanligvis logge inn med brukernavn og passord. 

I denne typen går all nettverkskommunikasjon på datamaskinen gjennom VPN. En fordel er at alt som foregår på PC-en er sikret, men det kan føre til treghet og ustabilitet. 

En slik type VPN har vært brukt i bedriftssammenheng i flere tiår, men det har vært en del praktiske utfordringer. For eksempel har det vært et stort behov for vedlikehold av nøkler, oppdateringer og koblinger. Dette kan være ressurskrevende å vedlikeholde over tid.

VPN for bedrifter med "Split Tunneling"

Med denne typen VPN går kun utvalgt kommunikasjon via VPN – resten går via internett. På denne måten sikres kommunikasjonen som gjelder bedriftens data og systemer, samtidig som nettlesing ellers foregår på det åpne nettet.

En stor fordel med en slik VPN-løsning med «Split Tunnelig», altså delt tunnel på norsk, er at man enkelt kan velge hvilken trafikk som skal gå via VPN. Dermed unngår man å belaste bedriftsnettverket med videomøter, nettsurfing, nedlastninger og annen trafikk som ikke krever like høy grad av sikkerhet.

Samtidig sikrer man at bedriftens systemer kommuniserer over trygge forbindelser.

"Alltid på"-VPN ("Always on VPN")

Med «alltid på»-VPN slipper du å koble deg til VPN manuelt, slik at du alltid har sikker tilgang til alt du trenger. Det private virtuelle nettverket blir koblet til automatisk når du starter datamaskinen.

«Alltid på»-VPN er sømløst integrert med Windows, og bygger på Azure AD. Dermed har du kun én løsning å forholde deg til, og det er enklere å vedlikeholde en slik løsning sammenliknet med den opprinnelige VPN-løsningen.

Dette gjør at du kan jobbe sømløst med lokale filer på PC-en din samtidig som du jobber med bedriftens filer og programmer som krever VPN for å få tilgang.

UNIC Hybrid

I vår hybridløsning benytter vi «alltid på»-VPN for å gi kundene våre tilgang til filservere og fagsystemer fra vårt datasenter direkte fra deres egen PC, uten å måtte logge inn på en egen portal. Det blir altså opprettet en sikker tunnel inn til data som er lagret i våre systemer.

Samtidig kan annen nettrafikk gå via det åpne nettet ved hjelp av «Split Tunnelig VPN», slik at bedriftsnettverket ikke blir unødvendig belastet.

Hvorfor bør du bruke "alltid på"-VPN?

Ved hjelp av «alltid på»-VPN kan du jobbe fra lokal PC på vanlig måte, med tilgang til bedriftens dokumenter og programmer via en sikker tilkobling. Du kan for eksempel åpne dokumenter på en felles filserver fra filbehandleren på PC-en din på vanlig måte – uten å logge inn på nytt. 

Det finnes mange fordeler med å benytte denne typen VPN:

Vil du lese mer om VPN?

Har du fått med deg disse sakene?

Spar tid med hurtigtaster i Windows

Hurtigtaster er snarveier på tastaturet som gjør at du kan jobbe mer effektivt. I tillegg er det mer ergonomisk, fordi du slipper å bruke musepekeren til alle handlinger. Kom i gang med denne oversikten over nyttige hurtigtaster i Windows.

Hvordan sende en kryptert e-post i Outlook?

Outlook har mange nyttige funksjoner som du kanskje ikke er klar over. Visste du for eksempel at du kan sende sensitive personopplysninger på e-post i henhold til GDPR med Outlook sin innebygde krypteringsfunksjon? Her viser vi deg hvordan.

Vi sikrer din digitale hverdag

Alt bedriften din trenger samlet på ett sted, så du kan fokusere på å få jobben din gjort. Vi leverer komplette IT-løsninger for små og mellomstore bedrifter.

Bestill en tilleggstjeneste

Fyll inn skjemaet nedenfor, så vil vi ta kontakt med deg for et uforpliktende tilbud.

Bestill UNIC Privat sky

Fyll inn skjemaet nedenfor, så vil vi ta kontakt med deg for et uforpliktende tilbud.

Bestill UNIC Sky

Fyll inn skjemaet nedenfor, så vil vi ta kontakt med deg for et uforpliktende tilbud.

Bestill UNIC Hybrid

Fyll inn skjemaet nedenfor, så vil vi ta kontakt med deg for et uforpliktende tilbud.

Send oss en melding

Hva kan vi gjøre for deg?

Meld en sak til vår brukerstøtte

Trenger du hjelp?